Oppmerksomt nærvær

Kurset er avholdt, men hvis det er stor interesse for det, kan vi sette opp kurset på nytt. Send oss en epost til info@hardangerakademiet.no

Sivilisasjonens fremtid avhenger av at vi øver den kontemplative pausen. Det er en pedagogisk oppgave, helt fra barnehagen.

Filosofen Grigorij Pomerants, Moskva 2004


Det er idag avgjørende at vi alle starter et kontemplativt arbeid i forhold til oss selv og våre liv i verden.  Et ensidig fokus på ytre tiltak og forholdsregler er ikke tilstrekkelig for å skape et sunt og bærekraftig samfunn; idag må «vita contemplativa" og "vita activa» forenes i hvert menneske.

Dette seminaret tar for seg hvilken plass øving av oppmerksomt nærvær/mindfulness kan ha på de tre arenaer der fred må skapes. Disse arenaer er:  Mitt forhold til meg selv, mitt forhold til den/de andre og mitt forhold til den verden jeg og vi alle lever i.  Alle disse arenaer vil belyses av korte, teoretiske innspill, praktiske, guidede kontemplative øvelser både i stillhet og gjennom språk/resitasjon samt gjennom refleksjon i grupper. Det vil også bli gjennomført yoga-øvelser ved Ida Sørheim.

Seminaret vil også belyse kontemplative/meditative aktiviteter som faktisk pågår i samfunnet nå både innenfor helsevesen og skole.

 

Hjertelig velkommen!

Michael de Vibe og Christian Egge

Noen ord om kursholderne


Michael de Vibe er en pioner for mindfullbevegelsen i Norge og omtaler mindfullness/oppmerksomt nærvær som "en trening i mot og tillit til livet". Han har stiftet og ledet Norsk Forening for Oppmerksomt Nærvær de første 4 år.

Allmennlegen Michael de Vibe har videreutdanning og praksis i familieterapi. Hans doktorarbeid fra 2014 omhandler trening i nærvær for medisin- og psykologistudenter. Der foreligger en lang rekke kompendier, artikler, bokkapitler og kronikker fra hans hånd, samt intervjuer han har gitt, og han er medforfatter av boken Nå - tilstedeværelse i hverdagen.

Christian Egge  er pedagog og forfatter med magistergrad i filosofi fra Stockholms universitet. Han har også utdannelse i språkforming / resitasjon og drama fra Dornach i Sveits.
Han har arbeidet som konsulent for Mind and Life-institute Europa og USA - med et prosjekt for lærere i Norge:  Programmet Call 2 Care.
Forfatter av bøkene Frihetens Vilkår (Flux forlag 2007) og Levende Økonomi (Flux 2011).
Hans siste bok Menneske først og fremst forteller  om Camphill-landsbyenes  liv og historie i Norge (Kagge forlag 2016)

Dagsorden

Fredag

17.00 Registrering

18.00 Et enkelt måltid

19.00 Vi samles i konferansesalen til velkomst, litt praktiske opplysninger og presentasjon

20.00 Innledende øvelser i nærvær og kontemplativ resitasjon.

21.30 Avslutning

Lørdag.

08.00 Samlet frokost. Frokostbordet ryddes av ca. 8.30, slik at alle er klare til å ta fatt på dagens program i konferansesalen

09.00 Tema: Indre og ytre konflikt; innspill, øvelser, refleksjon.

11.00 Pause, kaffe/te

11.30 Tema: De 3 relasjoner; innspill, øvelser og refleksjon.

13.00 Lunsj

14.00 Tur/hvile

15.00 Tema: Empati og medfølelse; innspill, øvelser og refleksjon

16.15 Pause, kaffe/te/frukt

17.30 Yoga

18.30 Middag

20.00 Film: Om bruk av mindfulness blant kriminelle/samtale

21.30 Avslutning

Søndag

08.00 Samlet frokost. Frokostbordet ryddes av ca.8.30, slik at alle er klare til å ta fatt på dagens program i konferansesalen

09.00 Tema: Takknemlighet; innspill, øvelser og refleksjon

10.30 Yoga

11.00 Pause, kaffe/te

11.15: Felles rydding

11.45 Tema: 7 grunnleggende holdninger i mindfulness; innspill, øvelser og refleksjon

13.00 Lunsj og avslutning