Fredssymposium 26 - 28, juli 2019
FREDAG 26. JULI kl. 19:00 – 22:00

Fredrik S. Heffermehl: «Nobels fredspris – visjonen som forsvant.»  Kan Nobels fredsvisjon gjenopplives?

Konsert ved musikere fra Gjertruds sigøynerorkester.


LAURDAG 27. JULI 09:00 – 21:30

Johan Galtung: «State of the world 2019»

Ola Tunander: «Hvordan starte en krig.»  Bruken av retorikk og bedrag for å ødelegge en stat.

Valgfrie, parallelle workshops med relevante tema - Se egen ramme nedenfor.

Helene Bank: «Demokrati, matsikkerhet og global handelspolitikk.»  Den globale kampen om maten.

Ove D. Jakobsen: «Økologisk økonomi for livskraftige lokalsamfunn.»

Open Space dialog. Innledning ved Vivi Storsletten 

 

SUNDAG 28. JULI 09:00 – 14:00

Presentasjon av Extinction Rebellion - Vi er på vei mot utryddelse, hva kan vi gjøre med det?. 

Oppsummering av dialogsamtalene

Panel/plenumsamtale med alle foredragsholderne:  Hva nå, Europa?

Tilbod om utflukt med fredsbussen til den kulturhistoriske perla HerandWorkshops:1. Extinction Rebellion, Norge:

"Vi er på vei mot utrydding. Kva kan vi gjere med det?"


2. IKFF/Internasjonal kvinneliga for fred og frihet og Reinhard Haverkamp: 

Nei til atomubåter i norske fjorder. Praktisk workshop kor vi lagar ubåtar av pappmache.


3. Magne Skrede: 

Frå viser til korsongarLitt om årets førelesarar:


Fredrik Stang Heffermehl


Heffermehl er jurist og forfatter. Han er forhenværende visepresident i Peace bureau, og ærespresident og tidligere president i Norges Fredsråd.  Heffermehl har brukt de siste 12 årene på å få Nobels fredspris til å fremme Alfred Nobels opprinnelige idé om et globalt samarbeid for en nedrustet verden. I de siste to årene har han studert Nobelkomiteens interne arkiv for en ny bok, «Hundred years of squandered opportunity»
Johan Galtung


Galtung var verdens første professor i freds- og konfliktforskning. Han har grunnlagt det internasjonale Transcendnettverket for fred og utvikling" og arbeider ved siden av sitt forfatterskap aktivt med konfliktløsning over hele verden. Galtung er kjent for sin formu-leringsevne og mot til å krysse faglige grenser. Han er også kjent for sine mange utradisjonelle standpunkt og uventede men ofte treffsikre prediksjoner basert på grundig analyse
Helene Bank


Helene Bank er utdannet ressursgeolog, og har arbeidet uavbrutt med internasjonal handelspolitikk siden 1990, blant annet i Norges Naturvernforbund, Diakonhjemmets internasjonale senter i sørlige og østlige Afrika, Attac, Handelskampanjen (en allianse mellom flere NGOer), og som rådgiver i Senterpartiets stortingsgruppe. I dag er hun spesialrådgiver i For Velferdsstaten, og leder for Handelskampanjen. Hun har skrevet artikler og holdt kurs i disse temaene i inn- og utland.
Ola Tunander


Ola Tunander er en svensk samfunnsviter og historiker. Han tok doktorgrad ved Linköping Univeristet i 1989, med temaet «US Naval Strategy, Weapons Technology and Geopolitics». Han var seniorforsker ved Institutt for fredsforskning i Oslo (PRIO) til han pensjonerte seg i 2016, og ble Research Professor Emeritus tilknyttet PRIO.  Tunander ga nylig ut boken «Libyakrigen» hvor han avslører de uærlige metodene som ble brukt for å påvirke verdensopinionen til å forlange en «humanitær intervensjon» i Libya i 2011. Libyakrigen har i ettertid vist seg å bli en humanitær katastrofe.
Ove Jakobsen

Ove Jakobsen er professor ved Senter for Økologisk Økonomi og Etikk, ved Nord Universitet. Han arbeider med samspillet mellom økonomi, samfunn og natur, og formidler sin forskning i bøker, artikler og seminarer. Ove Jakobsen etterspørres fra inn- og utland som fremtidsforsker. Det siste året har han gitt ut boken «Anarchism and Ecological Economics» Han har særlig fokus på levende dialog som metode til å styrke nær-demokrati.
Gjertruds Sigøynerorkester ble gunnlagt i 1989. De har spesialisert seg på Øst-Europeisk sigøynermusikk og samarbeider med de beste musikere i Budapest.  I de senere år har gruppen gitt ut flere CDer, og turnert i inn- og utland med sjangeroverskridende samarbeidsprosjekter. Gruppen mottar støtte fra Norges kunstnerråd.
Gjertruds Sigøynerorkester

  

Treng du overnatting?

Du finn oversikt over ulike tilbod om overnatting i Jondal på denne nettsida:

https://www.visitjondal.no/no/overnatting

På Jonatunet er det no kun plass i fleirsengsrom eller i eige telt i hagen. 

Men vi har fortsatt plass til mange fleire på symposiet!

Om du ynskjer fleirsengsrom eller teltplass kan du tinge dette i samband med påmelding. Pris for to netter er kr 700 for seng i fleirsengsrom, og 200 for teltplass i hagen med tilgang på dusj. 

Om du ikkje treng overnatting, eller om du ordnar overnattingen sjølv, er du sjølvsagt velkomen til å melde deg på symposiet!